Ocijenili smo: Samsung 7172 Smart TV

Samsung 7172 jedan je od najpopularnijih 4k pametnih televizora. Ova skupina kvalitete uključuje modele s raznim stražnjim troznamenkama, koje određuju vrstu baze, dvb formate i daljinsko upravljanje. Prvi brojevi označavaju veličinu zaslona, ​​poput 55TU, što smo u ovom članku procijenili prvim brojem 55 “što znači dijagonalu od 139 cm, dok brojevi 172 znače da televizor dolazi sa satelitskim dvb tunerom.

Samsung 7172 ima natprosječnu 4k sliku i ima vrlo dobro vrijeme odziva za prijam signala putem hdmi-ja – oko 20 ms (ulazno kašnjenje) što znači da je izvrstan za igranje igara s pcja ili xbox konzole i playstationa. Ima vrlo dobar kontrast za gledanje filmova i omogućuje duboke crne nijanse, bez sivih mrlja koje obično vidimo na IPS 4k televizorima (LG 6 serija). Razlog tako dobrog kontrasta je VA direct LED zaslon zaslona, ​​koji naravno nije savršen, ali kontrast je ipak među najboljima ako TV gledamo u sredini kauča, dok se odvajanje s lijeve ili desne bočne nijanse boja može promijeniti za nekoliko nijansi . Ovaj tv podržava HDR format, koji radi natprosječno, ali ne smijemo zaboraviti da zbog standardne rasvjete, koja je ispod 400 nits – ne može pokazati maksimalni hdr efekt, to mogu pokazati samo modeli iz qled serije.

Najčešće se kupuje najeftiniji model dijagonale 43 “, ovaj je model inače često opremljen ips zaslonom, zbog gore spomenutog problema širine gledanja, tako da 43” ima širi kut gledanja od modela 55 “.

Dizajn Samsunga 7172 gotovo je identičan modelu iz prethodne godine s oznakom 6072, bitna je razlika što model 7172 ima tanje rubove ekrana i bolju dinamiku micanja slike. Sama baza je vrlo minimalistička i djeluje metalno, iako je izrađena od plastike. Stabilnost TV-a je među boljima, to nije često posljednjih godina, zbog smanjenja težine televizije. Vrlo je važno da jako dobro pritegnete sve vijke, jer se svako odstupanje odmah primijeti kad lagano dodirnete televizor. Većina se s tim neće susresti ako je televizor postavljen na zid.

 

Sa stražnje strane možemo pronaći vrlo čist dizajn bez puno utičnica i kabela, razlog tome je taj što je Samsung sa svih strana sakrio sve utičnice s desne strane i tako uvelike olakšao povezivanje uređaja ako na zidu imate televizor. Podržava hdmi, usb i optički konektor, no problem bi mogao biti ako želite spojiti 3,5 mm audio priključak za slušalice, koji nažalost nedostaje. (Sony i Philips ga imaju) Međutim, problem možete riješiti kupnjom adaptera (optički na analogni), cijena je oko 30 EUR, a druge uređaje možete povezati ako nemate odgovarajuće pojačalo ili zvučnu traku.

Kvaliteta slike Samsunga 7172 je, kao što sam spomenuo na početku, izuzetno dobra zbog visokog nativnog kontrasta, koji unatoč činjenici da ne podržava lokalnu rasvjetu – postiže izvrsne rezultate. Prilikom pregleda testnog hdr sadržaja nismo pronašli značajnije razlike u odnosu na uobičajene snimke, razlog je standardno osvjetljenje zaslona, ​​koje se kretalo između 300 nits, sto je malo ispod prosjeka 400 ili skoro 30$ manje od samsung qled serijama sa više od 500nits, no 300 nits je sasvim dovolno gledanje televizije, posebice navečer. Kada gledamo boje, možemo reći da ima natprosječne boje i omogućuje vrlo realan prikaz s tvorničkim postavkama. Dodatnom kalibracijom postavki gama slike možemo postići još izraženiju sliku u boji. Kada gledate inferiorne formate koji nisu u hd formatu, televizor prikazuje vrlo dobro i istovremeno savršeno skriva sve smetnje hd formata.

Također bismo trebali pohvaliti vrijeme odziva i kretanje slike, jer 557172 omogućuje brzi HDMI prijenos i ne ostavlja sjene iza sebe, što može biti neugodno kad se objekti na zaslonu brzo pomaknu. To se vidi po brzom kretanju miša na ekranu. Osvježavanje zaslona i dalje je samo 60Hz, ali Samsungova tehnologija Auto Motion Plus uklanja sve smetnje, pa su nepravilnosti praktički nevidljive golim okom. Uz sve procese obrade, Samsung postiže dobar indeks kvalitete slike – 1300.

Za sve koji traže izvrsnu televiziju za monitor ili igre, samsung 7172 ima sve što vam treba, jer pruža dovoljno široku paletu boja za monitor i visoku 4k rezoluciju koja se može prilagoditi drugim formatima rezolucije za playstation ili xbox. Važno je da vrijeme odziva hdmi veze bude ispod 35 ms. Na testu se 7172 pokazao izvrsnim jer je imao domet između 18 ms. Međutim, vrlo je važno prije upotrebe televizora postaviti način igre na “način igre” i isključiti automatsko kretanje plus i drugu obradu slike, što može utjecati na kretanje i vrijeme odziva.

Iskustvo s pametnim TV značajkama je izvrsno, Samsung 55tu7172 jedan je od najbržih tweetova na tržištu, jer se uključuje u trenu i nudi takvo kretanje i brzinu prilikom šetnje izbornicima da će neki drugi tvj izgledati 2x sporiji. Razlog ove brzine je prilagođeni operativni sustav Tizen, koji je Samsung razvio i za pametne telefone i satove. U usporedbi s android tv-om je znatno brži. Nažalost, u usporedbi s Androidom, lošiji je izbor igara, ali to većini neće predstavljati problem, jer omogućuje bežično povezivanje tableta ili telefona tehnologijom dijeljenja zaslona. Televizor možete koristiti i bez daljinskog upravljača – s android telefonom s instaliranom aplikacijom samsung tv.

U zaključku možemo reći da je Samsung 7172 jedan od najboljih tweetova po povoljnoj cijeni. Sa prosječnom svjetlinom nije savršen, ali s izvrsnim kontrastom i vremenom odziva od 20 ms, svakako je dobra kupnja. U usporedbi s konkurencijom, LG 76 i philips pus74 serije imaju bolji kontrast, ali ne nude tako širok kut gledanja. Ovaj televizor možemo preporučiti svima koji vole gledati filmove na tamnom mjestu i žele ga brzo uključiti bez ometanja običnih pametnih televizora.

 

Komentari

Jos nema komentara