Ples polarne svjetlosti

Aurora Borealis je polarna svjetlost koja pleše nad nebom. Svjetla Aurore mogu se vidjeti u sjevernoj polarnoj regiji ili u južnoj polarnoj regiji. “Aurora Borealis” je drugo ime za polarnu svjetlost na Sjevernom polu, dok se na Južnom polu zove Južna svjetlost ili “Aurora Australis“.

Svjetlost nastaje zbog koalicije između električno nabijenih čestica sa Sunca koje se reflektiraju od čestica i plina u Zemljinoj atmosferi. 

Aurora prikazuje mnoge boje, ali najčešće su svijetlo zelena i ružičasta. Crvena, žuta, zelena i plava pojavile su se nekoliko puta. 

Aurora Borealis nastaje kada je koalicija između čestica plina u Zemljinoj atmosferi i električnih čestica koje reflektira Sunce. Svijetlo zelena je boja koja je najčešća, a koju proizvode molekule kisika koje se nalaze oko 97 km (60 milja) od Zemlje. Dok druge boje koje se rijetko pojavljuju, kao što je crvena, generira molekularni kisik s visine od 322 km (200 milja). Dušik proizvodi plavu boju. 

Znanstveno, proces polarne svjetlosti može se opisati na sljedeći način:

Temperatura u vanjskim slojevima Sunca u rasponu od tisuću stupnjeva Celzija. Na ovim vrućim temperaturama često dolazi do sudara između molekula plina i uzrokuju eksploziju. Elektroni su oslobođeni kao rezultat sudara, izbačeni su iz sunčeve atmosfere dok se sunce okreće. Ovi elektroni izlaze iz rupa u magnetskom polju Sunca. Onda ga solarni vjetar otpuše na Zemlju. Na sjevernom i južnom polu jačina Zemljinog magnetskog polja je vrlo slaba, a time i električno nabijene čestice koje se reflektiraju u Zemljinu atmosferu i sudaraju se s česticama plina. Ovi sudari proizvode svjetlost koja je plesala na nebeskom sjevernom polu i južnom polu.

Gdje je naj idealnije mjesto za gledanje Aurore Borealis?

Polarna svjetlost se može vidjeti na sjevernoj hemisferi (Sjeverna svjetlost / Aurora Borealis) i južnoj (Južna svjetlost / Aurora Australis), centrirana na magnetskim polovima nepravilnog ovalnog oblika. Popis zemalja idealnih za gledanje sjevernih svjetala:

Finska (Kakkslauttanen), Švedska (Jukkaswarvi), Norveška (Svalbaard), Amerika (Aljaska), Sjeverna Kanada i  Island

Glavni uvjet za svjedočenje Aurore Borealis su tama i vedro nebo bez oblaka. Na Islandu postoje mnogi hoteli izvan grada iz kojih je idealan pogled na prekrasan fenomen Aurora Borealis. Stoga nije bilo iznenađujuće da Island bude top destinacija i mjesto gdje mnogi turisti dolaze da bi ulovili polarnu svjetlost.

Kada je pravo vrijeme da svjedočite Aurori Borealis?

Na Islandu turoperatori nude paket aranžmane kako bi vidjeli Auroru Borealis od sredine rujna do kraja ožujka svake godine ili zimi. Tipično, Aurora Borealis počela se viđati i u kolovozu. 

 

Legenda o Aurori Borealis

Prema rimskom mitu, Aurora je božica zore. U srednjem vijeku vjeruje se da je pojava svjetlosne Aurore znak predstojećeg rata ili gladi. Maori na Novom Zelandu vjeruju da je Aurora odraz svjetla od baklji ili krijesa.

Menominee Indijanci vjeruju da polarno svjetlo ukazuje na lokaciju divova koji je duh “lovaca i ribara sjajan”. Inuiti na Aljasci vjeruju da je svjetlost Aurore duh životinja koje su lovili, poput tuljana, lososa i kitova. Aboridžini vjeruju da su duhovi svjetla Aurora zbirka članova njihove zajednice koji su umrli.

 

Komentari

Jos nema komentara