Nedelja, 04 Marec 2018 13:37

Ocenili smo: Samsung 6172 Smart TV

Napisal 
Oceni ta predmet
(1 Glasuj)

Image11

Samsung 6172 je eden od najbolj popularnih pametnih televizorjev z tehnologijo 4k. V to skupino po kvaliteti spadajo modeli 6300 in 6500 z različnimi zadnjimi tremi številkami , ki določajo vrsto podstavka, dvb formati in daljinskega upravljnika. Prve številke pa nakazujejo velikost zaslona, tako je npr 55MU6172, ki smo ga ocenili v tem članku z prvo številko 55" kar pomeni diagonalo 139cm, med tem ko številke 172 pomenijo da v kompletu z televizorjem priložen mini smart daljinski upravljalec, ki sicer nima vgrajenih številk, ima pa uporabno funkcijo kotrole z vašim glasom.

samsung daljinec

Samsung mu6172 ima nadpovprečno 4k sliko in ima zelo dober odzivni čas za sprejem signala preko hdmi - okoli 20ms (input lag) to pomeni da je odličen za igranje iger iz pcja ali konzol xbox in playstation. Za gledanje filmov ima zelo dober kontrast in omogoča globoke črne odtenke, brez sivih lis ki jih ponavadi vidimo pri IPS 4k televizorjih (LG UJ63 serija). Razlog za tako dober je kontrast je VA direktni led panel zaslon, ki pa seveda ni popolen, kontrast je pa vseeno med najboljšimi,  če gledamo televizijo na sredini kavča, medtem ko se z odeljevanjem iz leve ali desne strani barvni odtenki lahko spremenijo za nekaj odtenkov. Ta tv podpira HDR format, ki deluje nadpovprečno, vendar ne smemo pozabiti, da zaradi standardne osvetlitve, ki je pod 400cdm2 - ne more prikazati maksimalnega hdr efekta, to lahko prikažejo samo modeli iz 8 in 9 serij.

Image9

V sloveniji se najpogosteje kupuje model z 43" diagonalo ta model je sicer opremljen z ips zaslonom, zaradi zgoraj omenjenega problema širine gledanja, tako da 43" ima širši vidni kot gledanje kot 55" model. 

Dizajn Samsunga mu6172 je skoraj identičen modelu iz prejšnega leta z oznako 6072, bistvena razlika je da ima mu6172 model nov mini daljinec in kromiran podstavek. Sam podstavek je zelo minimalističen in deluje kovinsko, čeprav je narejen iz plastike. Stabilnost tvja je nažalost ni med najboljšimi, vendar v zadnjih letih se zaradi zmanjševanja teže televizij dogaja pri vseh tv proizvajalcih. Zelo pomebno je da zelo dobro privijete vse vijake do konca, ker se vsako odstopanje takoj opazi že pri rahlem dotikanju tvja. Večina s s tem ne bo srečala, če bodo tv namestili na zid.

podstavek 

Na zadnji strani lahko najdemo zelo čisto obliko brez veliko vtičnic in kablov, razlog za to je ker je Samsung skril vse vtičnice na desni strani na boku in tako zelo olajšal priklope naprav če imate tv nameščen na zidu.  Podpira hdmi, usb in optični priključek, problem pa bi znal biti če želite priključit 3.5mm audio priključek za slušalke, ki nažalost manjka. (Sony in Philips ga imata) Kakorkoli problem lahko rešite z nakupom adapterja (optical to analog) cena okoli 30 EUR in tako priklopite druge naprave, če nimate pravega oječevalca ali soundbara.

joomla logo black

 

Kvaliteta slike 55MU6172 je kakor sem že omenil na začetku izredno dobra zaradi visokega nativnega kontrasta, ki kljub temo  da ne podpira lokalno ovetlitev - dosega odlične rezultate. Pri ogledu testnih hdr vsebin nismo saznali bistvenih razlik v primerjavi navadnimi posnetki, razlog je standardna osvetlitev zaslona ki se je gibala med 200 in 370 cd/m2. Pri ogledu barv lahko rečemo da ima nadpovprečne barve in omogoča zelo realističen prikaz že z samimi tovarniškimi nastavitvami. Z dodatno kalibracijo gamma nastavitv slike lahko doežemo še bolj izrazito barvno sliko. Pri ogledu slabših formatov, ki niso bili v hd formatu, televizor prikaže zelo dobro in pri tem odlično skriva vse motnje 480p in 720p formatov. 

 

 Image10

 

Pohvalit moramo tudi odzivni čas in gibanje slike, saj 55mu6172 omogoča hitri prenos hdmi in za seboj ne pušča nobenih senc, ki  znajo biti moteče pri hitrem gibanju objektov na zaslonu. To lahko viditi pri hitrem gibanju miške na zaslonu. Osveževanje zaslona je sicer še vedno samo 60hz vemdar Samsungova Auto Motion Plus tehnologijo odpravi vse motnje pri tem, tako da nepravilnosti praktično ni možno opaziti z prostim očesom. Z vsemi procesi obdelave tako Samsung doseže dober index kakovosti slike - 1300.

Za vse, ki iščete odličen tv za monitor ali gaming ima samsung mu6172  vse potrebno, saj omogoča dovolj širok nabor barv za monitor in visoko 4k ločljivost, ki se lahko prilagodi na ostale formate ločljivosti za playstation ali xbox. Pomebno je da je odzivni čas priklopa hdmi pod 35ms. Na testu se je  MU6172 izkazal odlično saj je imel gibanje med 19ms in 22ms. Zelo pomebno pa je da pred uporabo tv nastavimo v "game mode" igralni način in izklopimo auto motion plus in ostalo procesiranje slike, ki lahko vpliva na gibanje in odzivni čas.

Izkušnja z smart tv funkcijami je odlična, Samsung 55mu6172 je eden izmed najhitrejših tvjev na trgu, saj se vklopi v trenutku in pri sprehajanju pri menijih nudi takšno gibanje in hitrost, da se nam bodo zdeli nekateri ostali tvj 2x počasnejjši. Razlog za takšno hitrost je po meri narejen operacijski sistem Tizen, ki ga je samsung razvil tudi za pametne telefone in ure. V direktni primerjavi z android tv je bistveno hitrejši. Na žalost je v primerjavi za androidom slabša izbira iger, vendar to za večino ne bo problem, saj omogoča možnost brezžične povezave vaše tablice ali telefona z screen share tehnologijo. Tv lahko uporabljate tudi brez daljinca - z vašim android telefonom z nameščeno samsung tv aplikacijo.

kater samsung tv 6172

Za zaključek lahko rečemo, da je Samsung 55mu6172 eden izmed najboljših tvjev za ugodno ceno. Z povprečno svetilnostjo sicer ni popoln, vendar z odličnim kontrastom in odzivnim časom 20ms definitivno dober nakup. V primerjavi z konkurenco LG uj63XX in philips pus64XX serijo ima boljši kontrast, vendar ne nudi tako širokega vidnega kota. Ta tv lahko priporočamo vsem, ki radi gledate filme v temnem prostoru in želite hitri vklop tvja brez zatikanja navadnih smart tvjev.

 

 

Prebrano že: 227 krat Nazadnje urejano na Nedelja, 24 Marec 2019 19:20
Prijavite se za komentiranje