Ponedeljek, 09 April 2018 20:17

Top 6 skritih lokacij v popularnih turističnih krajih

Napisal 
Oceni ta predmet
(1 Glasuj)

 top6 skritih lokacij

Vsi poznamo najbolj znane turistične lokacije v glavnih mestih, vendar le malo turistov ob ogledih zve tudi za skrite ali nedostopne lokacije v bližini. Omenimo lahko skriti prostor v bakli kipa svobode v New Yorku, ki ni na voljo za ogled že od leta 1916, ko je Nemški vohun podtaknil eksploziv in uničil del bakle, oblasti so od takrat omejile dostop do tega prostora.

skriti podzemni vlak

Podzemna Postaja Waldorf Astoria New York

Pod hotelom Astoria v New Yorku lahko najdemo eno od pozabljenih in večini obiskovalcev neznanih podzemnih prostorov. Hotel so postavili ob koncu 19 stotletja in ga v naslednjih letih izboljševali. Pomebno pridobitev je hotel dobil v tridesetih letih prejšnjega stoletja ko so pod hotelom uredili posebno postajo za podzemno železnico, ki je omogočalo prevoz pomebnih in vplivnih ljudi, ki so želeli vstop v hotel brez fotografij novinarjev. Predor so uporabljali skoraj 30 let in je bil v šestesedih ukinjen in postopoma zazidan, vendar stari pozemni vlak še vedno stoji na postaji pod hotelom in skriva pogled na ta pozabljeni čas.

efilove sobe

Eifflov stolp Pariz

Veliko ljudi je že bilo v Parizu na ogledu najbolj znanega stolpa v Franciji, a kljub temu dolgo časa javnosti niso bilii znani določeni predeli z skrivnimi sobami. Ko se je stolp zgradil leta 1889 si je njegov lastnik zamislil da bi na vrhu stolpa imel tudi stanovanje. Notranjost stovanja je luksuzno opremljena z dragim lesom in tapetami in ima najboljši pogled v Parizu, v tem stanovanju je lastnik Effila gostil pomebne in vplivne ljudi, čeprav je bilo veliko prošenj, da bi se omogočil dostop javnosti za ogled tega ekstravagantnega stanovanja, se je to zgodilo šele v zadnjih letih. V spodnjem delu stolpa pa se medrugim prav tako nahajajo skrivne sobe, ki so jih med drugim imeli za zapor med drugo svetovno vojno.

bigben cell

Big Ben London

Najbolj znana ura na svetu v londono in ima že zelo dolgo tradicijo katere začetek sega v leto 1859, ko je bila zgrajena.  96m visoki stolp je dizajniral Augustus Pugin in medrugim tudi on poskrbel za nekaj skritih prostorov v vrhu ure. Najbolj zanimiva je skrivna soba, ki ima obliko celice z rešatkami, v kateri so pred sto leti zaprli nekaj politikov, ki so nasprotovali kraljici v tistem času. Zaporne kazni , ki so jih prestajali so bile kratke od ene noči do več dni. 

sfinga

Sfinga Giza

Vsi poznamo najbolj skrivnostno mesto Giza v afriki, kjer se nahajajo piramide in sfinga, a le malo ljudi, da je pod sfingo večja dvorana, ki je povezana z tunelom v sredino sfinge. Te predore so odkrili že pred desetletji in nakazujejo zapleteno konstrukcijo v notranjosti, ki bi lahko skrivala še dodatne prostore. Raziskovanje globje v sami sfingi je trenutno omejeno z propadanjem kamenja, ki onemogoča raziskovanje brez poškodb same strukture sfinge.

vatikanski arhiv

Arhiv Vatikan

Sveti zbirni center v Vatikanu ima veliko skrivnosti in ena od skrivnosti je tudi skrivni arhiv pod muzejski arhivom, ki je odprt za javnost. V skrivnem arhivu so shranjeni najstarejši in občutljivi dokumenti iz časa Galileja in Inkvizacije. Celoten arhiv je zaščiten pred požarom in potresom z debelim betonskimi zidovi in najbolj naprednim varovanjem. Vpogled teh dokumentov je omogočen samo v znanstvene in raziskovalne namene po posebnem naročilu, saj naj bi cerkev v teh arhivih skrivala tudi zapise, ki niso primerni za objavo v javnosti.

skriti metro moskve

Metro Moskva

Mesto z razburljivo zgodovino ni znano po razkošnih cerkvah z velikimi zlatimi kupolami, ampak tudi zaradi skrivnih metro predorov. Začetek gradnje tunelov sega še v obdobje, ko je bila Rusija še pod vlado Kraljev, te tunele so v obdobju komunzima razširili po celotni Moskvi z povezavami do najpomebnejših zgradb za voditelje države. V zadnjih stotih letih so pod Moskvo izpopolnili zapletno mrežo podzemne železnica, vendar le malo turistov ve da se pod železnico, skriva še mreža tunelov po kateri je vozila Stalinova podzemna lokomotiva.

Prebrano že: 698 krat Nazadnje urejano na Petek, 05 April 2019 19:54
Prijavite se za komentiranje